november 2018 recreatief

Woensdag 21 november 2018
P
oelkapelle - Passendale, recreatief 20 km
Tochtbegeleiding Marc Lefever Westrozebeke en Daniël Vercaigne, Houthulst
Contact: Roland Vansteelandt, Sint-Eloos-Winkel, 0479 55 43 43, roland@midweekstappen.be

De herdenkingsevenementen voor 14-18 zijn voorbij. Deze tocht loopt nog eens langs een paar monumenten die blijvend herinneren, maar wil geen herdenkingstocht zijn.  De streek is landelijk, agrarisch, maakt deel uit van de Midden-West-Vlaamse heuvelrug, die opklimt van noordoost naar zuidwest (20 m tot 64 m). Die heuvelrug is eeuwenlang een natuurlijke hindernis geweest tussen de kustvlakte en het vroegere bosrijke binnenland.  De Morinen en de Menapiërs, de Romeinen, de Franse koning en Filips van Artevelde (1382), De Britten de Duitsers zullen het geweten hebben.

Voormiddag
We vertrekken aan de kerk in Poelkapelle. Via landelijke wegen trekken we naar Passendale. We nemen de tijd voor een rustpauze op de markt met zicht op de Sint-Audomarus kerk, Neoromaanse kerk wederopgebouwd in 1920.

Vervolgens nemen we de Canadalaan tot bij het Canadees Monument.
De Canadese gedenksite is gelegen op een kunstmatige heuvel langs de Canadalaan. De Canadalaan tussen de gedenksite en de kerk van Passendale is breed, heeft een rechtgetrokken tracé en loopt via een valleitje, waardoor er vanaf de heuvel een mooi vergezicht op het dorp mogelijk is. Ook aan de andere zijden van de site is een panoramische kijk op de weidse omgeving mogelijk.

Verder trekken we naar de Oude Kaasmakerij (waar er verse soep te verkrijgen is) om onze boterhammetjes op te eten.

Midddag
In De Oude Kaasmakerij, uit het interbellum, met museum, brasserie, kaaswinkel. 
In dit prachtige stukje erfgoed wordt de rijke traditie van het kaasmaken op een boeiende, interactieve manier opnieuw tot leven gebracht en leer je alles wat je altijd al wilde weten over kazen maar nooit durfde te vragen.

Namiddag

In de namiddag trekken we via het Canadees Monument The Brooding Soldier (de treurende of mijmerende soldaat) in Sint-juliaan naar Langemark.
  
The Brooding Soldier, in de volksmond ook bekend als Den Canadien, is opgedragen aan de meer dan 2000 Canadese militairen die het leven lieten bij de eerste gasaanval tijdens de Tweede Slag om Ieper in de Eerste Wereldoorlog.

Vervolgens stapen we via de kerk van Langemark naar het Duits Kerkhof. 

Het Deutscher Soldatenfriedhof in Langemark is bijzonder aangrijpend door de kracht van de eenvoud.  Achter de monumentale poort liggen ruim 44.000 Duitsers begraven, van wie bijna 25.000 in een massagraf.  Meer dan 3.000 studenten-vrijwilligers vonden hier hun laatste rustplaats.  Ze sneuvelden in oktober en november 1914 tijdens herhaalde aanvallen in de Eerste Slag bij Ieper.  Door het grote aantal studenten onder deze vrijwilligers, kreeg de begraafplaats de naam Studentenfriedhof.

Na een moment van bezinning  keren we terug naar Poelkapelle met op het einde een prachtig zicht op Guynemer standbeeld. 

De Franse vliegenier Georges Guynemer wordt herdacht met een bijzonder monument. Op de top van een hoge zuil is een bronzen ooievaar met neerwiekende vleugels geplaatst. De zuil staat op een sokkel uit rood graniet en is zelf uit witte natuursteen opgetrokken. Volgende elementen verwijzen naar Guynemer: -De lauwerkrans is opgehangen in de richting van het geallieerde front. -Het laatste dagorder van Guynemer met de opdracht van de Belgische piloten staat ingebeiteld in de steen. -De ooievaar op de top verwijst naar het Escadrille des Cicognes van Guynemer.

Het Swingcafé laat je genieten van de afscheidsdrink