juli 2019 Recreatief

Woensdag 17 juli 2019
Proven - Stavele - Roesbrugge - Haringe - Proven, 20 km Recreatief
Tochtbegeleiding René Duran, Vlamertinge en Emmanuel Maerten, Roeselare
Contact Roland Vansteelandt, Oostende, 0479 55 43 43, roland@midweekstappen.be

Proven telt ongeveer 1400 inwoners en is een deelgemeente van Poperinge.
Het classicistische kasteel Couthof dateert uit 1763, het is eigendom van de adelijke familie d’ Udekem d’Acoz en baron Henri, oom van onze koningin Mathilde. Hij  woont er nog steeds.

Het kasteel van De Lovie werd gebouwd door de familie van Merris in 1856. Het domein fungeerde vroeger als sanatorium voor langdurig zieken en sinds 1957 is de Lovie een centrum voor begeleiding van personen met mentale handicap, zowel voor jongens als meisjes en zelfs vooral volwassenen. 

Omloop
We vertrekken langs de Sint-Victorkerk door de velden richting Stavele, een deelgemeente van Alveringem. Johan Vande Lanotte, de politicus, groeide er op en zijn vader was er onderwijzer. We stappen verder naar de IJzer toe en volgen die stroomopwaarts tot in Roesbrugge, waar we welkom zijn in café Rohardushof.

Na onze rustpauze blijven we de IJzer volgen tot aan het samenvloeien met de Heydebeek.

De Heidebeek (Frans: Ey Becque) is een riviertje in Noord-Frankrijk in het stroomgebied van de IJzer. Het ontspringt op de Kasselberg, stroomt door de Franse gemeenten Terdegem en Steenvoorde en vormt zes kilometer lang de grens tussen de Franse gemeenten Winnezele en Houtkerke en het Belgische Poperinge, vóór het in de IJzer uitmondt nabij Haringe. In 1778, zoals te zien op de Ferraris-kaart, vormde de Heidebeek stroomafwaarts reeds vanaf Steenvoorde de grens met de Oostenrijkse Nederlanden.

Langs dit riviertje stappen we naar Haringe (samen met Roesbrugge tellen ze ongeveer 1000 inwoners), het dorp met de verhalen van Blauwers en Commiezen.

Haringe is heel apart. Het is een charmant dorpje aan de Schreve. Maar wie vanuit Haringe Frankrijk in wil, moet dat wel te voet doen of een ommetje maken langs een van de buurdorpen. De enige grensovergang in het dorp is een heel oud voetgangersbruggetje over de Heydebeek, die in Haringe de grens vormt tussen ons land en Frans-Vlaanderen. Bovendien bestaat Haringe officieel niet echt. In 1857 al werd het samen met Roesbrugge de allereerste fusiegemeente van ons land.

De geklasseerde Sint-Martinuskerk bezit een Vanpeteghemorgel  dat wereldberoemd is. De beste organisten van de wereld komen tijdens de gekende jaarlijkse orgelconcerten de mogelijkheden van het orgel in de muzikale verf zetten. Klassieke zondagmorgenconcerten openen elk jaar de muzikale lente in de Westhoek.

Van daaruit trekken we door de boerenbuiten terug naar Proven waar in de Bascule een vriendelijke waardin ons graag zal bedienen.