foto’s 2017


20 december 2017
Op stap in de modder en in Otteca
Ingelmunster - Ooigem
Begeleiding Luc Delodder, Wielsbeke

’t Klaarde niet helemaal op, ’t  lage wolkendek bleef hangen en de bende Midweekstappers onderging de druilerige mist om van de het ene groot café naar de nog grote sporthal te stappen. De reuk van prei en selder, kool en spruit aan veel kanten van de modderpaden scherpte den appetijt aan en tegen dat we in de sporthal aankwamen was de soep warm.  
Fotoreeks, Jacques Mahieu Wervik, Gerard Druwé Oosduinkerke

15 november 2017
Oostende-Bredene
Begeleiding Jacky Mergaert, Gistel.

Spuikom, hoogwater, oeverversterking, 1953, stormvloedkering, kreek, havengeul, strekdam, duinengordel, zandopspuiting, Lange Nelle, Oostende skyline, visserscafé, H.M.S. Vindictive. We gingen er niet aan voorbij zonder de deskundige informatie van de begeleider,  in zijn vorig leven te water gelaten en drooggewreven bij de Marine. 94 Midweekstappers volgden zijn vaart van boei tot boei, elf zeemijl lang.

Fotoreeks Johan Vereecke Gent, Freddy Lesage Wervik, Gerard Druwé Oostduinkerke

15 oktober 2017
Recreatief stappen rond Zonnebeke en de sportieve tocht rond Ecaussinnes.

75 Midweekstappers voor de gegidste tocht in de oorlogszone van de derde Slag om Ieper, begeleid door Luc Lenoor uit Passendale. Daarnaast nog eens 15 sportievelingen die kozen voor een langere dagstaptocht in de Vallée de la Senette onder begeleiding van Dirk Maras, Oudenaarde.
"
We volgden het kronkelend lint van de Sennette, langs kerkjes en kastelen. We keken uit over het weidse golvende land met zijn gouden en rode herfstkleuren, opgefleurd door de milde herfstzon, streng bewaakt door de toren van het hellend vlak van Ronquières. En we peilden de diepte van de steengroeve waaruit menige kassei is uitgehakt.” Johan Vereecke, Gent

Fotoreeksen van Jacques Mahieu Wervik, Paul De Potter Torhout en Gerard Druwé Oostduinkerke, Johan Vereecke, Gent.

20 september 2017
'Ieder nadeel heb zijn voordeel

… en zo geschiedde dat er een recordopkomst (22) sportieve Midweekstappers was in de Vlaamse Ardennnen ten koste van de opkomst (26) voor de Recreatieve tocht op de Nederlandse grens in De Klinge. De verplaatsingskilometers speelden hierbij zeker een belangrijke rol.  Toch voelden we van beide kanten een gunstige wind aangewaaid: mooie streek, mooi parkoers en goed begeleid door Willy Decrop en Dirk en Martine Maras.

De fotoreeksen getuigen.
Paul De Potter (Torhout) was erbij in De Klinge.
Jacques Mahieu (Wervik) en Gerard Druwé, Oostduinkerke kiekten een stukje Vlaamse Ardennen

Driedaagse Condroz, Dinant - september 2017

Drie dagstaptochten met enkele stevige klimmende en een paar moeilijke dalende paden hebben we selectief verteerd. De hoofdschotel lag wel aan de bovenkant van de hoogtelijnen met panorama’s in ’t groen.  ‘ Avonds werd er evenzeer genoten: moules, saumon fumé, filet de pintadeau, sorbet et bavarois. Zoals je weet: Midweekstappen is  stevig stappen met enige culinair genot nadien. 

Gerard Druwé Oostduinkerke, zette een en ander op ’t internet.
woensdag, donderdag, vrijdag.

Woensdag 16 augustus 2017

Ongeveer 75 vrijetijdsgenieters  sloten de voordeur van hun huis om een dag lang thuis te zijn onder mekaar, bij de Midweekstappers.

De Recreatieve Midweekstappers trokken vanuit het Brugse station via stadsgroen wandel-en fietspaden naar het groen en heidepaars van de kasteeldomeinen Tillegem, Tudor en Beisbroek. Voorwaar we zeggen u dat het de moeite, de kilometers en de foto’s waard was. Begeleiding Luc Defoort, Brugge
Foto’s Jacques Mahieu en Freddy Lesage, beiden uit Wervik.

Van de kant van de Sportieve Midweekstappers rond O.L.V.-Lombeek kregen we het volgende commentaar.

"We wandelden langs kerkwegels en houtkanten, over stoppelvelden en door maisbossen, we kregen weidse uitzichten over Breugeliaanse glooiïngen en passeerden kerken en kapellen. We kwamen langs gesloten caféterrassen, maar eindigden in stijl in bistro A Point, what's in a name!”  Johan Vereecke, Gent. Begeleiding Willy Decrop, Kruishoutem
Foto’s Johan Vereecke Gent en José Millecam Dendermonde

Woensdag 19 juli 2017 
Dikkebus - Palingbeek Zillebeke
, 22 km Recreatief
Vijvers en meer water ten zuiden van Ieper
Tochtbegeleiding René Duran, Vlamertinge en Emmanuel Maerten, Roeselar
e 

Wat beloofd werd maakte schuld. De vijvers zuid van Ieper lagen er uit te drogen. De oude vaart Komen-Ieper leek zo goed als droog en de Palingbeek zat zonder paling. Voor meer water moesten we op het middagterras of in onze rugzak duiken.  We hielden het ’s namiddags vol in volle zon, tot wolken en wind ons op ’t einde ’t café inblies. Droog van binnen, droog van buiten.
Foto’s Jacques Mahieu Wervik.

Woensdag 19 juli 2017
Watterdal - Vaudringhem (F) 26,6 km Sportief
Tochtbegeleiding José Acou, De Panne

Dertien sportievelingen trokken naar Watterdal om een groot deel van de dag rond  te lopen in dat Franse boerenland dat hen zo lief is. Het lag er meestal glooiend en stofferig bij, de oogst al her en der geschoren. Warm van buiten en warm van binnen, met een sportieve blos op ’t gezicht lapten ze de kilometers aan hun zolen.
Foto’s Gerard Druwé Oostduinkerke, Johan Vereecke Gent.

Vroegzomervierdaagse 2017
dinsdag 27 tot vrijdag 30 juni 2017
Walcheren - Zeeland (Nl)
Half pension in Hotel Restaurant Grand-Café, Anno Nu in Oostkapelle
Begeleiding Roland Vansteelandt, Jaak Perneel

Na afloop van de vierdaagse, op het terras van jazzcafé Desafinado in Middelburg, overviel me een gevoel van uiterste tevredenheid over de vierdaagse. Ik mag met zekerheid stellen dat in de drie dagtochten de landschapselementen die Walcheren genietbaar maakt zeer gewaardeerd werden. Als afsluit stapten we dan ook nog een niet toeristisch parkoers in en rond Veere en Middelburg.  De commentaren van de deelnemers waren unaniem lovend.  Het hotelarrangement  uitstekend.  
Waar wacht je op om zelf eens te gaan verkennen, ginder? (Roland Vansteelandt)
Kunstige fotoreeks van Paul de Potter, Torhout. 

Woendag 21 juni 2017
Uitbergen (0vermere), Recreatief 20 km 
Kalkense Meersen en Donkmeer
Tochtbegeleiding Roland Vansteelandt, Sint-Eloois-Winkel

Espléchin (Doornik) - Cysoing (F), Sportief 26,5 km
De kasseien van Paris-Roubaix en de glasramen van Bouvines

Tochtbegeleiding Johnny D'Hondt, Zulte

Een hittegolf van thuis tot Uitbergen en zelfs tot de kasseien van Paris-Roubaix, zo groot en zo heet hebben we het Recreatief en Sportief nog nooit eerder geprogrammeerd. 

De voormiddaglus op de Scheldedijk en in de Kalkense Meersen was weinig zonbeschermd maar de temperatuur was nog niet imperatief. Een licht Scheldewindje maakte het prachtig parkoers best te genieten. Het terras van Café de Zwaan bediende ons uitstekend van soep en drank en schaduw.
De namiddaglus was voorzien van heel veel schaduwrijke drankpauzes onder loofbomen langs Donkplassen als meren zo groot. Een Welriekend Rustpunt lokte ons even b
innen en de Eendenkooi lag er verlaten bij.

De kortere stukken, op asfalt of beton, in zonnehitte waren  bijna ondraaglijk. 25 Recreatieve hittestappers waren content, nadien. Geen hittemaleuren, maar ’t was wel op de limiet. (Roland Vansteelandt, Sint-Eloois-Winkel)
foto’s Paul De Potter Torhout.

De Sportieve stappers waren met 18 moedige Strijders die over stoffige landbouwwegen, gloeiend hete kasseikoppen en soms een smeltende asfaltstrook een moderne Bataille de Bovines trotseerden.  Schaduw was er alleen bij mondjesmaat. Water werd afgetapt in elk café en zelfs in de stalling van een boerderij. De kerk van Bovines bracht nauwelijks afkoeling. Een memorabele tocht op de wip tussen Belgisch en Frans Henegouwen. Terug bij de auto in Esplechin mat de buitentemperatuurmeter … 40 °C.
Een heerlijke frisse pint, na afloop in het nabije Rumes, liep als een godendrank binnen. (Jaak Perneel, Koksijde)
Foto’s Johan Vereecke Gent, Gerard Druwé Oostduinkerke

Woensdag 17 mei 2017
Nederzwalm, de Schelde ten westen en ten oosten, 19 km Recreatief
Tochtbegeleiding Willy Decrop, Kruishoutem

Wat er al niet en groeit en bloeit, en leeft en loopt en ligt, en vliegt en ruikt en wuift, in de Grootmeersen van Zingem!
Op de steiloever van de Schelde tussen Zwalm en Meilegem, zwalpte en zweette een groep Midweekstappers dankbaar voor blad- en boomschaduw, frisdrankautomaat en afscheidspint, bij 27 °C.
Foto’s van Jacques Mahieu Wervik, Paul De Potter Torhout, Freddy Lesage Wervik

Woensdag 17 mei 2017
Acquin - Coulomby (F) - 26 km Sportief
Tochtbegeleiding Aimé Last, Brugge
We waren vandaag met 15 op stap in Le Pays de Lumbres. Op en neer ging het de gehele tijd. De voetzool zag alleen verharde klei en menig kei. In de diepe vallei lagen dorpjes zoals Acquin en Coulomby rustig te sudderen in de warme lentezon. De horizon was messcherp. Allen waren uiterst tevreden met het ontdekken van dit prachtig stuk natuur in onze zuidelijke achtertuin. De bazin in het middagse randocafé was even uitgelaten als altijd. Alleen de picon was ondermaats. (Jaak Perneel)
Foto’s van
Johan Vereecke Gent, Aimé Last Brugge, Gerard Duwé Oostduinkerke

Lentevierdaagse Valenciennois 25-28 april 2017
Tochtbegeleiding Jaak Perneel en Roland Vansteelandt
Tegen alle verwachting in zijn we niet noemenswaardig nat geweest. We zijn na vier dagen content naar huis teruggekeerd omdat we al dat schoons van op de foto’s gezien en genoten hebben. Recreatief, met de grootste groep, en sportief met de dappersten onder de Midweekstappers. 

Foto’s van Gerard Druwé, Oostduinkerke
Marchiennes recreatief 
Paillencourt sportief   
Rombies-et-Marchipont sportief  
Villereau  recreatief   
Fotoselectie van Liesbeth Spreuwers hier te vinden. Ook Freddy Lesage, Wervik.

Woensdag 19 april 2017

Galmaarden – Bosberg – Galmaarden, 19 km Recreatief

Tochtbegeleiding Jacky Mergaert, Gistel

Uitzonderlijk verre kilometers rijden, uitzonderlijk weer met heldere lucht. Groen en blauw en wit van voorjaarsbloemen, wolken en lucht, jassen en rugzakken.  Gelukzakken die het wilden zien en er mochten doorheenlopen als jong vee (!) in lenteweiden.
Fotoreeksen Freddy Lesage, Wervik

Woensdag 19 april 2017
Haringe (B) - Bambecque (F), 25 km Sportief
Het Franse Houtland
Tochtbegeleiding José Acou, De Panne, 0486 45 39 72

Haringe… tenden de wereld, als een worm op de grens met Frankrijk. We wandelen er met tochtbegeleider José Acou en 19 midweekstappers verbonden met Djoos Utendoale, pater Joris Declercq: priester-dichter-schilder-musicus en volksfiguur. Dank aan de voorouders die in goede en kwade dagen de schatten wisten te bewaren en ze koesterden als zoveel getuigen van wat vroeger is geweest. (Gerard Druwé, Oostduinkerke)
Fotoreeksen Gerard Druwé Oostduinkerke, Johan Vereecke Gent, Jacques Mahieu Wervik.

Woensdag 15 maart 2017
Sint-Maria-Horebeke - Mater
Tochtbegeleiding Dirk Maras, Eine Oudenaarde

Het winterweer is het land uitgestapt en de lentezon is golvend langs kasseien, karrensporen en voetwegels de Midweekstappers voorgegaan. Enkele late kroken kussen het bleke gras op de geuzengrafweide. Hier en daar sprietelt er al een aarzelend geeltje, licht of fel, in de berm. Wij hebben het gevoeld tot in ons botten: dat heerlijke lenteprikje. 
Fotoreeksen Freddy Lesage Wervik, Gerard Druwé Oostduinkerke, Jacques Mahieu Wervik.

Woensdag 15 februari 2017
Houthulst - Westrozebeke
Tochtbegeleiding Daniël Vercaigne Houthulst
en Marc Lefever, Westrozebeke

Wat eerder onbekend was werd na de tocht gewaardeerd. De kleine landschapselementen verwijzend naar het Houtland en de Westvlaamse Heuvelrug èn getekend door de tuinbouwteelt, vergrootten onze kijk op ’t vlakke land. We slingerden er ons doorheen van de eerste tot de tachtigste. Twee tochtbegeleiders konden er de maat en de toom inhouden.

Fotoreeksen Gerard Duwé Oostduinkerke en Jacques Mahieu Wervik

Woensdag 18 januari 2017
Dentergem - 19 km Recreatief
Vallei van Oude Mandelbeek en de Meikensbossen
Tochtbegeleiding Luc Delodder, Wielsbeke

Stijf staat het riet te staan met zwarte pluim op den top
de stappende stok tikt stijf op strakbevroren kluiten
't kraakt lichtjes onder de zolen als 't ijs breekt op de plas.
Grijze luchten lossen op in zon en licht 
de groep tettert en tatert en tert* verder in schitterend tegenlicht.
Wij, Midweekstappers, kijken mee door de lens van diegenen die het gezien hebben. 
(* van terten, stappen).

Fotoreeksen Paul De Potter Torhout, Johan Vereecke Gent, Gerard Druwé Oostduinkerke, Freddy Lesage Wervik.

Haringe